GENEL
Günümüzde Bulut Bilişim - Cloud Computing
30 Kasım 2013 Cumartesi
Adem KORKMAZ
353
Bulut bilişim (Cloud computing)
Bulut bilişim (Cloud computing) veya işlevsel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim cihazları
arasında ortak bilginin paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel isimdir. Bulut bilişim bu bakımdan bir ürün değil, bir hizmet şeklidir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak İnternet'ten) üzerinden kullanılmasıdır.
Bulut sözcüğü dosyaların sağlandığı konumu işaret etmektedir. Klasik bir algı olarak işlemleme ve saklama konumlarının aynı aygıtta bulunması durumu klişeleşmiştir. Ancak saklama boyutu bulutlara yani saklama ve altyapı hizmeti barındıran hizmetlere doğru kaymaktadır. Bu gidişin ilk öncü uygulamaları, İnternet sağlayıcıları tarafından, yedekleme amacıyla sunulan bulutlardır. Örneğin, Türkiye'de hizmet veren bir İnternet sağlayıcısı olan TTNET; TTNET Bulutu adlı hizmetle Türkiye piyasasına girmiştir. Google gibi uluslararası bilişim şirketleri ise; Google Docs gibi çevrim içi bilgi işleme özelliği sunan uygulamalar geliştirmiştir.Ayrıca; Microsoft ve Intel gibi büyük teknoloji firmaları da; bu teknolojiyi bilişim tüketicisine sunmuştur.
Bulut bilişim, internet teknoloji servisleri için temeli internet protokollerine dayanan; yeni bir tamamlayıcı, hizmet dağıtıcı olarak tanımlanmaktadır. Bu sistem sayesinde programlarla yapılan birçok bilişimsel işlem; artık internet üzerinden sanal olarak yapılabilmektedir.Bu İnternet'le birikte uzak bilgisayarlara erişebilmek ve bu bilgisayarlar üzerinden veri işleyebilme tekniğinin bir getirisidir. Çevrim içi olarak yapılandırılan ağ tabanlı araçlar ve uygulamalar sayesinde, ağ tarayıcıları birçok programın bir araya toplandığı ve bilgisayarlar arası işlem yapılabilen bir alana dönüşmüştür.
Bulut bilişim sağlayıcıları üç temel modele göre hizmetlerini sunarlar:
- Altyapı hizmeti(IaaS)
- Yazılım hizmeti(SaaS)
- Platform hizmeti(PaaS)
Altyapı hizmeti(IaaS) bunların en temelidir ve her yükselen model bulut hizmeti alan kuruluşlara daha az iş bırakmaktadır.
Türkiye’de Bulut Bilişim
Ülkemizde bulut bilişime yönelik yoğun bir ilgi söz konusudur, Kamu sektöründe Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaptığı çalışmalar dikkat çekicidir. Fakat bulut bilişim alanında verilerin güvenliği alanında herhangi bir yasal düzenleme mevcut değildir.
Bussiness Software Alliance(BSA) tarafından yayınlanan küresel çapta bulut bilişimin gelişiminde etkili olan ülkeler sıralamasında 24 ülke arasında Türkiye 17. sıradadır